2015 , doorbraak van machine leren en artificiële intelligentie ?

Computers leren steeds beter lezen, schrijven, begrijpen en analyseren. In deze TED-video van Jeremy Howard wordt die ontwikkeling beschreven. In 2014 hebben we volgens MIT al een groot aantal doorbraken op het gebied van artificiële intelligentie plaatsgevonden. Ook GigaOM beschrijft in een blog dat we hierbij naar de spreekwoordelijke top van een ijsberg kijken. Naar mijn verwachting wordt 2015 het jaar waar in die ontwikkelingen echt zichtbaar worden. Jeremy Howard beschrijft in zijn TED-talk de fase waarin we momenteel zitten met bijgevoegde figuur. De capaciteiten van software/hardware op het gebied van artificiële intelligentie, machine learning en deeplearning nemen exponentieel toe. Als ook de hoeveelheid data (big data) waar gebruik van gemaakt kan worden. Hierbij is de vraag of er daadwerkelijk sprake is van machine "intelligentie" niet eens echt van belang. Wel het gegeven dat machines/computers het overgrote deel van de taken die nu door mensen worden verricht op termijn beter, sneller en goedkoper kunnen doen. Of het nu de advocaat, hersenchirurg, accountant, secretaresse of ambtenaar betreft. Natuurlijk zal dit nog de nodige tijd in beslag nemen maar als het zover is (5-10 jaar), zal er sprake zijn van een snelle, revolutionaire en dramatische ontwikkeling. Een goed denkvoorbeeld is de arts die een diagnose moet stellen. Stel je een expertsysteem voor dat zelflerend is en dat net zo goed als een menselijke arts diagnose kan stellen en is verbonden met alle andere soortgelijke systemen wereldwijd (Enlitic is een voorbeeld). Dan kan een groot deel van de beroepsgroep wat anders gaan doen. Slechts een klein deel zal nodig zijn om de zelflerende medische systemen te optimaliseren, te verbeteren en te ondersteunen. Hetzelfde geldt voor andere beroepsgroepen. Opvallend genoeg lijken beroepen die momenteel minder worden gewaardeerd (financieel) zoals het plaatsen van een tuinhek, het vervangen van een leiding in een huis etc. een stuk minder kwetsbaar.

Deze ontwikkeling betekent niet dat mensen niet meer nodig zijn. Vaak zullen systemen in nauwe samenwerking met mensen functioneren. Waarbij ze elkaar kunnen aanvullen en versterken. Wel is het in mijn ogen erg waarschijnlijk dat er voor veel minder mensen werk is. Want om bij het medische voorbeeld te blijven, slechts een fractie van alle huisartsen en chirurgen is nodig vergeleken met het huidige aantal. Een soortgelijke ontwikkeling is voor andere beroepsgroepen ook te verwachten. Op het niveau van organisaties en bedrijven vraagt het om het opnieuw nadenken over de strategische positionering en een herontwerp van de bedrijfsprocessen. Voor overheid en politiek roept het nog fundamentelere vragen op over economie, werkgelegenheid en maatschappij.
"The second machine age" gaat echt beginnen.

Bovenstaande is geen nieuw en ook geen origineel verhaal. Maar ik herhaal het maar eens omdat ik het gevoel heb dat het besef nog te weinig is doorgedrongen welke fundamentele veranderingen ons te wachten staan. Actie is nodig om hier op een goede manier op in te spelen. De grote onzekerheid is hierbij niet of beschreven ontwikkeling zal plaatsvinden maar wel hoe snel en drastisch. Dat blijft gokken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Olympische mashup

De Medvedev doctrine en de amerikaanse strategie

En nog een profiel....