De bewolking neemt toe

In 2008 was het wellicht nog een hype, in 2009 een niet te keren trend, "Cloudcomputing", de kenmerken zijn dat je bepaalde computer of opslag dienst gebruikt zoals stroom of gas in een woning. Het is direct en altijd beschikbaar, je kunt zoveel of zo weinig gebruiken als je wilt, de vaste kosten zijn beperkt en het is in principe veel goedkoper dan als je het zelf moet regelen met een netwerk, servers, harde schijven etcetera. Het is inmiddels zo normaal dat niemand er meer bij nadenkt, maar diensten als Google, Gmail, Ning (dit netwerk), Flickr, Scribd e.d. zijn allemaal mogelijk omdat ze gebruik maken van dergelijke diensten. De vergelijking met gas en elektra is er niet voor niets, IT-infrastructuur/computer/opslag capaciteit wordt er een commodity of utility mee.
Na pioniers op dat vlak zoals Amazon volgen nu alle andere grote namen zoals IBMen Microsoft. Maar ik hoor de vraag al gesteld worden, wat schieten we er mee op, wat kunnen we nu wat we vroeger niet konden ? Kort gezegd kunnen we zonder enige voorbereiding grote computerklussen doen waar je vroeger eerst een eigen serverruimte of zelfs een rekencentrum voor moest laten bouwen. Dat allemaal tegen een fractie van de kosten die je er vroeger voor zou hebben gemaakt. Nicholas Carr heeft daar een mooi voorbeeld van beschreven. Het biedt voor bedrijven maar ook voor overheden een grote mate van flexibiliteit maar daarnaast ook een manier om aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren. Waarom heeft iedere overheidsorganisatie nog zijn eigen serverruimte en kasten vol met harde schijven, waarom is er niet zoiets als een "overheidswolk" (in eigen beheer of privaat aanbesteed) waar iedere overheidsorganisatie bepaalde generieke infrastructuurdiensten kan afnemen ?
In tijden van ruime budgetten en economische voorspoed zijn deze vragen minder belangrijk, maar dat zou de komende jaren wel eens anders kunnen worden.
Er zijn ook risico's en problemen, want uiteindelijk deel je natuurlijk wel wat met anderen als je gebruik maakt van cloudcomputing. Je deelt minimaal de hardware, maar vaak ook de applicatie en misschien nog wel meer. Wie garandeert verder de privacy van je gegevens, de continuiteit en hoe hou je daar toezicht op ? Allemaal vragen die Gartner ook recent signaleerde met de mooie titel, "Virtual cloud privacy is gray". Voor de overheid zijn die vragen nog belangrijker als voor het bedrijfsleven. Vanuit grondrechten, wet- en regelgeving stellen we immers vaak hogere eisen aan bescherming van persoonlijke levenssfeer, privacy, archivering, continuiteit e.d. Aan ons de uitdaging om die risico's te ondervangen en de kansen op dit vlak te benutten.

Reacties

Anja zei…
Ik vind het idee van een cloud binnen de overheid wel sympathiek. Alleen zal realisatie wel een flink aantal beren opleveren, maar de voordelen boven een externe partij zie ik wel.

Populaire posts van deze blog

Olympische mashup

En nog een profiel....