Google & The Borg

De laatste week met al het rumoer rondom Google Buzz kwamen herinneringen aan de "The Borg" bij me op. Dit was een geweldig slechte maar interessante soort uit Startrek (Next Generation). Hun motto was "resistance is futile" , iets wat Google ook lijkt uit te stralen met haar brede scala aan diensten/producten, met als meest recente toevoeging Google Buzz. De analogie gaat ook op in de zin dat bij de Borg sprake was van totale interconnectiviteit. Er waren geen afzonderlijke wezens, alleen "the collective", alle entiteiten binnen het ras waren met elkaar verbonden en de krachten/intelligentie waren gebundeld. Dit gebeurde door allerlei andere wezens/rassen te assimileren en van een implantaat te voorzien zoals Jean Luc Picard (Startrek kapitein) in onderstaande foto. Eigenlijk een soort iPhone/Android Phone ;-)

Net zoals Google, schrokken "the borg" niet van een tegenslagje (bijv. kritiek op privacy aspecten) maar vond "the collective" razendsnel een oplossing. Net als de Borg is Google buitengewoon interessant maar af en toe ook doodeng.

Toch zit ik niet in het kamp van Google-haters, ik vind dat ze buitengewoon veel fouten maken maar dat is volgens mij een definitie van leren. Daarnaast zouden concurrenten als Apple of Facebook hetzelfde doen als de mogelijkheden hadden waarbij ze veel minder open zijn over hun werkwijze en ook veel minder een open standaarden/open source werkwijze hanteren. En zelfs als Google "pure evil" zou zijn, "the borg" werden ook van binnenuit verslagen, dus door mee te doen.

Voor de geïnteresseerden is er overigens een prima analyse van Google Buzz/Facebook/MySpace/Twitter door Jeremiah Owyang . Zijn opmerking over "the collective" bracht me tot dit blogje.

Posted via web from Erik's posterous

Reacties

Populaire posts van deze blog

Olympische mashup

En nog een profiel....

"It's about technology, stupid"