Google faalt veel maar wint de gevechten waar het om gaat

Google heeft inmiddels een aantal spectaculaire mislukkingen op zijn naam staan, ondermeer Google Wave maar ook Google Buzz mag je daar toe rekenen. Vandaag las ik echter het verslag van een Google mobile event wat mijn indruk bevestigt. Google is het gevecht wat ze moet winnen wel degelijk aan het winnen !

Voor iedereen die het nog niet wist ;-) , het draait om mobiele apparaten en mobiel internet. Apple maakt hier op dit moment kwalitatief het beste product, de iPhone 4. Google is met android bezig met een inhaalslag die echter zo snel gaat dat Android nu al het grootste mobiele OS in de VS is en straks ongetwijfeld ook in de rest van de wereld. Google heeft bewust ervoor gekozen een "open os" te creeeren waar iedereen toestellen voor mag maken. Dat resulteert in een lawine van nieuwe androidtoestellen/tablets die wellicht kwalitatief minder zijn dan de iPhone. Maar het brede aanbod en de variatie die daardoor ontstaat (voor ieder wat wils) zal uiteindelijk naar mijn mening android laten zegevieren. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de kwaliteitsbewaking wel een uitdaging zal zijn, evenals het beperken van het grote aantal verschillende versies.

Maar dit is niet het belangrijkste voordeel, dat ligt in de "cloud". Google gaat zijn enorme netwerk van rekencentra en daarin aanwezige opslagcapaciteit en rekenkracht uitbuiten om ons spraakherkenning te brengen. Niet afhankelijk van je telefoonhardware zoals in veel van de vroegere toestellen, maar in de "cloud". Dat begint zoals in genoemde persconferentie simpel met commando's en gesproken zoekopdrachten. Maar er is weinig fantasie voor nodig om een digitale (google) assistent voor te stellen die je alles kan vragen en die je overal mee helpt. Een service die ze in tweede instantie ook best op de iPhone willen aanbieden ;-) 

Ondertussen slaat Google al je gedrag op, leert je nog beter kennen en kan straks je toekomstige gedrag voorspellen. Met advertenties en producten kan daar vervolgens op worden ingespeeld. Niet in alle opzichten een aanlokkelijk perspectief.

Succes van genoemde technologie kan leiden tot (wederom) grote veranderingen in hoe we met computers omgaan. In de toekomst kun je op elk moment en op elke plaats communiceren met een entiteit (google of anderen) in de "cloud" die je helpen in elke taal die je wilt, met alle diensten en producten die we ons kunnen voorstellen. Het biedt legio kansen en bedreigingen, kortom interessante tijden !

Posted via email from Erik's posterous

Reacties

Populaire posts van deze blog

Olympische mashup

En nog een profiel....

"It's about technology, stupid"