Je content op het web opslaan

Geprikkeld door de opmerking om vooral meer tips en trucs te delen tijdens een Ambtenaar 2.0 Open Koffie, een kort blogje over het opslaan, delen, organiseren van je content met behulp van web/web 2.0 toepassingen. Vooral naar aanleiding van mijn eigen ervaringen op dat vlak. Dus zeker niet compleet, slechts enkele voorbeelden !

Scribd
Een eerste aanrader wat mij betreft is Scribd, je moet weliswaar eenmalig registreren maar dat is het meer dan waard. Naast dat je onbeperkt (!) documenten en presentaties kunt opslaan in vrijwel alle formaten, kun je die ook nog eens in je persoonlijke map indelen in folders maar ook gelijktijdig "taggen" (van labels voorzien. De grote kracht daarbij is ook dat het geen enkel probleem is om 1 document in meerdere "folders" op te slaan, zonder dat het een shortcut of kopie is. Dat had windows al veel eerder moeten ondersteunen... Immers zoals iedereen weet, het kan heel logisch zijn dat 1 document gelijktijdig in twee dezelfde mappen staat. Naast je persoonlijke/prive map kun je heel eenvoudig documenten delen met anderen, in groepen organiseren, embedden in je blog met een snelle (!) viewer, iPaper. Verder zijn er talloze leuke details, zoals bij je document een overzicht van de laatste zoekacties die naar je document hebben geleid, RSS-feeds van groepen, fora etcetera. Kortom teveel om op te noemen. Bedenk overigens wel als je een document deelt of je de "rechten" hebt om dat te doen, Scribd probeert daar ook toezicht op te houden. Een voorbeeld een documentenverzameling op Scribd is de groep Social Networks. Meer een boekenkast als een groep overigens, maar voor mij een handige manier om interessante (openbare)documenten over genoemd onderwerp op te slaan en te delen.

Een alternatief voor Scribd is DocStoc, grotendeels vergelijkbaar maar richt zich naar eigen zeggen meer op de professionele markt. Maar het zijn natuurlijk gewoon felle concurrenten, benieuwd wie er gaat winnen.


Slideshare

Een stuk bekender als Scribd, een absolute topper voor wat betreft presentaties maar in mijn ogen minder krachtig qua beheerfuncties (zoals bij Scribd). Slideshare timmert ook stevig aan de weg, recent hebben ze de mogelijkheid geintroduceerd om YouTube videos in je presentaties op slideshare te embedden.

Verder zijn er nog diverse sites die gewoon opslag aanbieden, al dan niet uitgebreid met diverse functies. Een goed voorbeeld is Box.net, leuk daarvan is dat je dit tegenwoordig kan "embedden" als applicatie binnen Linkedin. Het begin van een ontwikkeling wat mij betreft, niet meer allemaal losse onderdelen maar meer integratie.

Een waarschuwing bij genoemde sites is wel op zijn plaats. Praktisch gezien heb je nauwelijks harde garanties met betrekking tot de beschikbaarheid, continuiteit en beveiliging van je data. Genoemde bedrijven kunnen failliet gaan, overgenomen worden, schijven kunnen stuk gaan etc. Verder is de opslag veelal niet op Nederlandse bodem. Dat betekent dat de Nederlandse regels mbt privacy en dergelijke niet gelden of in ieder geval lastig kunnen worden gehandhaafd. Is dat een reden om dit soort sites niet te gebruiken.... absoluut niet, alleen moet je wel genoemde aspecten in het achterhoofd houden.

Zoals gezegd, dit waren slechts enkele voorbeelden. Daarom ook erg benieuwd naar de tips/ervaringen van anderen met deze en soortgelijke sites !

(Dit bericht is ook geplaatst in de groep Tips en trucs binnen het netwerk Ambtenaar 2.0.)

Reacties

Davied zei…
Goed dat je eindigt met een paar aspecten waar je op moet letten. Met opslag op de netwerkschijven van je organisatie kun je redelijk makkelijk omgaan. Maar met online opslag moet je zelf de veiligheid van je documenten en je wachtwoord in de gaten houden. Dat vraagt net iets meer kennis en aandacht. Geen reden om geen gebruik te maken van de meerwaarde ervan, maar weet wat je doet!

Populaire posts van deze blog

Olympische mashup

En nog een profiel....